Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis)



Strmělka mlženka:

Strmělka mlženka patří k nejhojnějším a nejmohutnějším houbám, které se u nás na podzim v přírodě objevují. Můžeme na ni narazit prakticky kdekoli, přičemž nejvíce se jí daří na lokalitách bohatších na dusík. Vyrůstá ve skupinách, velmi často v takzvaných čarodějných kruzích a jen zřídka jednotlivě. Snáší mírnější mrazíky, takže se s ní můžeme setkat ještě v prosinci, a při mírnější zimě dokonce i v lednu. Poznáme ji podle masitých, většinou jemně ojíněných, šedých až šedohnědých klobouků, hustých, zprvu bělavých, později až krémových lupenů, válcovitých nebo kyjovitých, bělavě šedých třeňů, a v neposlední řadě podle výrazně aromatické, charakteristicky nasládlé vůně dužniny.

Zaměnit bychom ji mohli za některé podobně zbarvené čirůvky, případně za některé běločechratky a další strmělky. Částečně jí může připomínat i smrtelně jedovatá závojenka olovová, která vyrůstá v teplých listnatých lesích, především pod duby, buky a habry.



Využití: Mlženky patří k jedlým houbám, ke konzumaci se ale doporučují pouze mladší plodnice, ze kterých se dají připravit vynikající řízky a zavináče.



Upozornění: U některých citlivějších jedinců může vyvolávat žaludeční potíže. Týká se to většinou houbařů, kterým vadí její výrazné aroma.



Zajímavost: Ze starších plodnic může paraziticky vyrůstat kukmák cizopasný (Volvariella surrecta).


Strmělka mlženka - Fotografie (10):
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 22027
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 22026
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 22025
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 20118
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 18326
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 16883
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 16880
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 16877
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 15957
(Clitocybe nebularis)
Foto ID 15199


Strmělka mlženka - Možnost záměny za jinou houbu:

Smrtelně jedovaté houby

závojenka olovová (Entoloma sinuatum):

Závojenka olovová vyrůstá spíše přes léto, kdežto mlženkám se daří pozdě na podzim. Obě houby se liší jinou vůní dužniny a částečně i jiným zbarvením, což se týká především lupenů. Mlženky mají velmi výraznou charakteristickou vůni, která je úplně odlišná od nasládle moučné vůně závojenky olovové.

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

čirůvka zamlžená (Lepista luscina):

Čirůvka zamlžená vyrůstá v trávě a většinou mimo les, zatímco mlženka vyrůstá většinou v lese ve spadu listí. Strmělka mlženka mívá robustnější a masitější plodnice s odlišnou, avšak rovněž výrazně aromatickou vůní dužniny. Čirůvku zamlženou prozradí nasládle spermatický pach a křehčí konzistence dužniny.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.