slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)

slizečka porcelánová - Foto ID 19126


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Boubínský prales, CZ
10.Září 2008


slizečka porcelánová:

Nezaměnitelná a krásná houba vyrůstající převážně v trsech na odumřelém dřevě některých listnáčů, zejména buků. Objevuje se celkem vzácně a nalézt ji můžeme spíše ve vyšších polohách. Vyrůstá obvykle na podzim, velmi vzácně se však může objevit také na jaře.

Popis: Klobouk je 25-90 mm široký, v mládí vyklenutý až nízce sklenutý a hladký, později plochý, na povrchu často paprsčitě vrásčitý, tenký, na okraji až průsvitný, za sucha matný, za vlhka značně slizký, v raném mládí většinou světle olivově šedý, brzy bělavý, později až slonovinově nebo porcelánově bílý, s častým okrovým nádechem na temeni. Lupeny jsou řídké, břichaté, u třeně vykrojené a zoubkem sbíhavé, bílé, ve stáří s jemným krémovým nebo narůžovělým nádechem. Třeň je 35-100 x 04-10 mm velký, válcovitý, na bázi kyjovitě rozšířený, pevně tuhý, plný, pod kloboukem k prstenu bílý, suchý a rýhovaný, pod prstenem směrem k bázi lepkavý, hladký, bělavě nahnědlý až bělavě okrový. Prsten je blanitý, slizký a bílý - vespodu šedočerně olemovaný. Dužnina je tence masitá, bílá, s nevýraznou vůní a chutí. Záměna za jiný druh není pravděpodobná.

Využití: Je sice jedlá, ale nikterak masitá, takže se ke konzumaci příliš nedoporučuje.

Prospěšné obsahové látky: Z podhoubí slizečky porcelánové se českým vědcům podařilo izolovat látku nazvanou mucidin, vyznačující se silným antibiotickým účinkem proti některým plísňovým onemocněním, tzv. mykózám. V polovině 70. let se začalo antibiotikum mucidin vyrábět pod obchodním názvem Mucidermin, a to ve dvou aplikačních formách – v podobě masti a spreje. Později ale výroba tohoto preparátu zanikla a ohledně zániku tohoto českého preparátu existuje řada výkladů. Dále bylo zjištěno, že výtažky z myceliálních kultur slizečky porcelánové potlačují růst grampozitivní bakterie Bacillus subtilis a kvasinky Candida pseudotropicalis. Krátce nato bylo prokázáno, že mycelium a filtráty z kultur této houby potlačují také růst bakterie Staphylococcus aureus a kvasinky Candida albicans. V slizečce porcelánové byla nalezena ještě dvě další antibiotika, a to oudemansin a methoxymucidin. Ve skutečnosti mají tyto metabolity obrannou úlohu – houba je schopna rozpoznat přítomnost konkurenta ve svém okolí a cíleně tyto látky začít produkovat, přičemž biologický efekt spočívá v inhibici dýchání v mitochondriích. Podle novějších výzkumů vykazuje tato houba také významné cytostatické účinky.
Zdroj: Radomír Socha, Alexandr Jegorov - Encyklopedie léčivých hub, r.2014




slizečka porcelánová - Fotografie (8):
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 21946
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 21656
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 21655
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 21654
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 21653
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 19127
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 12691
(Oudemansiella mucida)
Foto ID 12690



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.