síťkovec načervenalý (Daedaleopsis confragosa)

síťkovec načervenalý - Foto ID 15918


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Štampach, CHKO Kokořínsko, CZ
2.Duben 2011

Možnost záměny za jinou houbu


síťkovec načervenalý:

Síťkovec načervenalý představuje velmi hojný druh vyrůstající na větvích a kmenech některých listnáčů, u kterých způsobuje bílou hnilobu dřeva. Napadá mrtvé i živé stromy a daří se mu především na vrbách, olších a břízách. Setkat se s ním můžeme celoročně, nejčastěji v nižších polohách na vlhčích lokalitách.

Stručný popis: Plodnice jsou obvykle tlustým bokem přirostlé a vyznačují se nejčastěji jedním polokruhovitým, na povrchu soustředně pásovaným, hrbolkatým a vrásčitě brázditým kloboukem s ostrým okrajem, nebo několika růžicovitě uspořádanými klobouky, s červenohnědým, později světle až tmavě okrovým, ve stáří až téměř černým zbarvením. Rourky jsou až 15 mm vysoké, s labyrintickými až lupenovitými, v mládí šedobělavými, později okrovými póry, které se na otlačených místech zbarvují zprvu do růžova a po několika minutách do hněda. Dužnina je nahnědlá a vyznačuje se korkovitě dřevnatou konzistencí a nevýraznou vůní. Záměna je možná za vzácnější síťkovec trojbarevný (Daedaleopsis tricolor), který má načervenale až nafialověle hnědý klobouk.

Využití: Patří k nejedlým houbám.





síťkovec načervenalý - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

síťkovec dubový (Daedalea quercina):

Síťkovec dubový vyrůstá především na dubech, vytváří robustnější plodnice a je jinak zbarvený. Liší se také víceméně zaobleným okrajem klobouku, který je u síťkovce načervenalého ostrý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.