ryzec zelený (Lactarius blennius)

ryzec zelený - Foto ID 18121


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Mělnická Vrutice, CZ
3.Říjen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


ryzec zelený:

Ryzec zelený patří k hojným houbám, které se v našich lesích objevují zhruba od července až do konce října. Roste jednotlivě i ve skupinách a nalezneme jej zřejmě jen pod buky, na které je mykorrhiticky vázaný.

Stručný popis: Klobouk 30 – 90 mm široký, zprvu nízce klenutý, později plochý, na středu téměř vždy vmáčklý, na povrchu občas zdobený nahnědlými kruhy nebo tmavšími vodnatými skvrnami, až do dospělosti podvinutý, šedozelený až olivově hnědý. Lupeny velmi husté, zpočátku bělavé, později krémové, při poranění šedozelenající. Mléko bílé, při zasychání šedozelené, zpočátku mírné, po několika vteřinách palčivé. Třeň válcovitý, za vlhkého počasí lepkavý, v dospělosti uprostřed dutý, většinou podobně zbarvený jako klobouk.

Možnost záměny a využití: Patří k nejedlým houbám, stejně jako podobný ryzec hnědozelený (Lactarius fluens) nebo ryzec šeredný (Lactarius necator).





ryzec zelený - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

ryzec hnědozelený (Lactarius fluens):

Ryzec zelený je obvykle zbarvený více do zelena, vyznačuje se hladším, výrazně podvinutým a za vlhka lepkavým až mírně slizkým povrchem klobouku, a liší se také lupeny, které navíc postrádají jemný načervenalý nádech, jež je patrný u ryzce hnědozeleného.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.