rosolovka mozkovitá (Tremella mesenterica)

rosolovka mozkovitá - Foto ID 14684


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyJedlé houby - jedlé pouze mladé plodniceLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Córdoba Assuan, Španělsko
14.Leden 2009


rosolovka mozkovitá:

Vyrůstá hojně na opadaných odumřelých větvích nebo tenčích kmíncích listnáčů, zejména buků, lip a habrů. Nejčastěji se s ní můžeme setkat pozdě na podzim nebo na jaře, ale vyrůstá v podstatě celoročně. Ke svému růstu potřebuje dostatek vlhkosti.

Popis: Plodnice jsou 20-60 x 15-35 mm velké, nepravidelně laločnatě až mozkovitě zprohýbané, za vlhka slizké a lesklé, za sucha scvrklé a křehce blanité, v mládí pružně rosolovité, sytě žluté, zlatožluté až žlutooranžové, postupně měknoucí a ve stáří až protrhané v polorozteklý sliz. Dužnina je vybledle bělavě nažloutlá s mírnou chutí a nenápadnou vůní. Záměna za jiný druh není pravděpodobná. V úvahu připadá snad jen stejně zbarvená kropilka rosolovitá (Dacrymyces stillatus), která dokáže vytvářet až 80 mm dlouhé shluky z polštářovitých plodniček.

Využití: Jedlá, ale málo vydatná. Ke konzumaci se doporučují pouze mladé plodnice.

Prospěšné obsahové látky: Patří k nejprospěšnějším houbám, vyznačujícím se například protirakovinovými, imunostimulačními, protizánětlivými nebo antialergickými účinky. Jednu z nejprospěšnějších látek této houby představuje glukuronoxylomannan, což je kyselý heteropolysacharid, patřící do kategorie modifikátorů biologické odpovědi a vyznačující se komplexními účinky na nervový, hormonální i imunitní systém.
Zdroj: Radomír Socha, Alexandr Jegorov - Encyklopedie léčivých hub, r. 2014







Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.