Rejsek horský (Sorex alpinus)

Rejsek horský - Foto ID 3008


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem




Rejsek horský:

Od ostatních našich rejsků ho snadno poznáme podle zbarvení. Celé tělo – na hřbetě, bocích i na břiše – má jednobarevný černošedý tón, od něhož se odlišují pouze chodidla a ocas. Tlapky mají totiž barvu světlou, někdy až růžovou, a ocas, stejně dlouhý jako tělo, je kontrastně černobílý – navrchu tmavý a vespod světlý. Záměnu s melanickými (tj. černě zbarvenými) jedinci rejsců (rod Neomys) lze vyloučit podle velikosti i délky zadního chodidla, celkového vzhledu a úpravy zadních končetin i ocasu.

Rozšíření
Naše území leží na severozápadním okraji areálu rozšíření druhu. Vyskytuje se v Alpách, Smrčinách, Bavorském lese, polských Sudetech, Karpatech a v některých pohořích na Balkáně; v Harzu a Pyrenejích (pokud se tam vůbec vyskytoval) byl zřejmě vyhuben.

U nás je jako reliktní druh známý z pohraničních hor od jižního cípu Českého lesa po Novohradské hory, v centru Českomoravské vrchoviny (Žďárské vrchy), v celém pásmu sudetských pohoří a vrchovin od Lužických hor po Oderské vrchy a v Karpatech od Moravskoslezských Beskyd přes Javorníky, Hostýnsko-vsetínské vrchy do Bílých Karpat.

Literatura
Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání



Rejsek horský - Info na Wikipedie



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.