řasnatka modromléčná (Peziza saniosa)

řasnatka modromléčná - Foto ID 19351


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Tupadel, CHKO Kokořínsko, CZ
28.Červen 2009


řasnatka modromléčná:

Řasnatka modromléčná vyrůstá v listnatých nebo smíšených lesích, s oblibou na holé zemi pod habry nebo duby. Roste většinou v roztroušených skupinách, je poměrně vzácná a setkat se s ní můžeme zhruba od konce června do října.

Popis: Plodnice jsou 10-25 mm velké, zprvu miskovité nebo číškovité, později až ploše rozložené, někdy nepravidelně zprohýbané, s absentující nebo nevýraznou zakrnělou stopkou, šedomodrým až hnědofialovým hladkým rouškem a šedohnědou až načervenale hnědou, jemně vločkatou vnější částí. Dužnina je bez výraznější vůně i chuti, vyznačuje se křehkou konzistencí a na poraněných místech roní bělavě modrou tekutinu, jež se rychle zbarvuje do modra. Záměna je možná za řasnatku tmavohnědou (Peziza badiofusca), která je celkově tmavší, její rouško je méně namodralé a dužnina není tak bohatá na mléko. Namodralé mléko ještě vylučují další řasnatky, například Peziza badiofuscoides nebo Peziza ampelina. Oba tyto druhy však rozlišíme snadno i makroskopicky.

Využití: Patří k nejedlým houbám a navíc je zařazena v Červeném seznamu hub jako kriticky ohrožený druh, takže bychom ji měli chránit.






Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.