pýchavka čokoládová (Lycoperdon molle)

pýchavka čokoládová - Foto ID 15367


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyJedlé houby - jedlé pouze mladé plodnice


Cordoba Assuan, Španělsko
2.Prosinec 2010

Možnost záměny za jinou houbu


pýchavka čokoládová:

Pýchavka čokoládová vyrůstá poměrně hojně v listnatých i jehličnatých lesích. Objevuje se jednotlivě i ve skupinách, vyhovuje jí zásadité podloží a setkat se s ní můžeme od června do
listopadu.
Popis: Plodnice jsou 25-80 x 25-65 mm velké, vyznačují se hruškovitým nebo káčovitým tvarem a krátkým zužujícím se třeněm. Jejich povrch je světle okrový nebo béžově nahnědlý a bývá posetý jemnými, maximálně 1,5 mm dlouhými hnědými ostny, promíchanými s krémově hnědými zrníčky. Dospělé plodnice mohou olysávat a ve stáří někdy bývají téměř hladké. Gleba je zpočátku bílá, později žlutoolivová, ve stáří až čokoládově hnědá. Subgleba bývá komůrkatá, zasahuje až do poloviny plodnice a vyznačuje se bílým, později olivově hnědým až hnědofialovým zbarvením. Záměna je možná za některé jiné druhy podobně vzhlížejících pýchavek, především za pýchavku hnědou (Lycoperdon lividum), pýchavku klamnou (L. decipiens), pýchavku Lambinonovu (L. lambinonii) a pýchavku huňatou (L. umbrinum).

Využití: Je stejně jako ostatní druhy pýchavek jedlá, ale ke konzumaci se doporučují pouze mladé plodnice. Využít se dají do krémových polévek, případně do směsi.





pýchavka čokoládová - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyJedlé houby - pouze mladé plodnice

pýchavka huňatá (Lycoperdon umbrinum):

Pýchavka huňatá dorůstá maximálně do 50 mm, vyznačuje se hustými tmavohnědými ostny a ve stáří hnědoolivovým teřichem. Pýchavka čokoládová bývá větší, na povrchu není tak hustě ostnitá a ve stáří jí charakterizuje čokoládově hnědý teřich.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.