podloubník siný (Gyrodon lividus)

podloubník siný - Foto ID 20317


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Mělníka, CZ
31.Srpen 2013


podloubník siný:

Podloubník siný představuje vzácnější druh hřibovité houby, vyrůstající pod různými druhy olší. Objevuje se spíše v nížinách, často v početných skupinách, někdy i v trsech, zhruba od července do října.

Popis: Klobouk je 30-100(-150) mm široký, zprvu polokulovitý s podvinutým okrajem a častým hrbolem, později ploše vyklenutý, v dospělosti až poduškovitý, občas zprohýbaný a na středu vmáčklý, jemně vláknitě plstnatý až drobně šupinkatý, za vlhka lepkavý, žlutoolivový, krémově nahnědlý, slámově žlutý nebo načervenale hnědavý. Rourky jsou 3-5 mm vysoké, sbíhavé, zprvu bledožluté, později zlatožluté, ve stáří žlutoolivové, při poranění rychle modrající, špatně oddělitelné od dužniny. Póry jsou protažené a stejně zbarvené jako rourky.
Třeň je 30-100 x 8-20 mm velký, víceméně válcovitý, na bázi často ztenčený, obvykle stejně zbarvený jako klobouk, na poraněných místech červenohnědnoucí. Dužnina je měkká, bělavě nažloutlá, v bázi třeně načervenale hnědá, s mírnou chutí a nenápadnou vůní. Záměna za jiný druh není pravděpodobná.

Využití: I když je podloubník jedlý, ke konzumaci se vzhledem k jeho vzácnějšímu výskytu nedoporučuje.


podloubník siný - Fotografie (1):
(Gyrodon lividus)
Foto ID 20318



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.