pavučinec plavooranžový (Cortinarius collinitus)

pavučinec plavooranžový - Foto ID 17745


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houbyPodezřelé houby


Okolí Mladé Vožice
9.Srpen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


pavučinec plavooranžový:

Pavučinec plavooranžový patří k nepřehlédnutelným druhům hub, které prozradí celkové zbarvení plodnic a slizký povrch klobouku.

Stručný popis: Klobouk 30-80 mm, značně slizký, zprvu polokulovitý a na okraji podvinutý, později rozložený až vmáčklý, často s tupým hrbolkem uprostřed, hnědooranžový až rezavě hnědý, na temeni tmavší, obvykle se zřetelným červeným nádechem. Lupeny středně husté, zprvu bělavé až světle okrové, později rezavě hnědé, Třeň 50-120 x 7-20 mm, válcovitý, bělavý, v mládí vyjma horní části pod kloboukem obalený modrofialovou slizovitou vrstvou, v dospělosti odbarvený. Dužnina nenápadného pachu a mírné chuti.
Roste ve vlhčích jehličnatých lesích, převážně v mechu pod smrky. Vyhledává kyselá podloží a objevuje se jednotlivě i v menších skupinkách. Setkat se s ním můžeme od července do počátku listopadu.

Možnost záměny: K nejpodobnějším druhům patří jedlý pavučinec slizký (Cortinarius mucosus), lišící se bělavě zbarveným třeněm mladých plodnic a pavučinec modroslizký (Cortinarius stillatitius), který dorůstá do větších rozměrů a jeho klobouk bývá spíše hnědý.

Upozornění: Řadíme jej mezi jedlé druhy hub, k jídlu se však pavučince všeobecně nedoporučují.




pavučinec plavooranžový - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houbyPodezřelé houby

pavučinec modroslizký (Cortinarius stillatitius):

Pavučince plavooranžového charakterizuje hnědooranžové zbarvení klobouku s nerýhovaným okrajem a dužnina bez specifické vůně, zatímco u pavučince modroslizkého bývá klobouk většinou olivově, kaštanově nebo čokoládově hnědý, na okraji je nepatrně a krátce rýhovaný a dužnina je cítit po medu.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.