pavučinec hnědofialový (Cortinarius rufo-olivaceus)

pavučinec hnědofialový - Foto ID 15773


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houbyPodezřelé houby


Córdoba Assuan, ES
2.Prosinec 2010


pavučinec hnědofialový:

Pavučinec hnědofialový roste nehojně až vzácně v listnatých lesích, především pod buky a habry. Objevuje se jednotlivě nebo v menších skupinách a nalézt jej můžeme od srpna do října.
Stručný popis: Klobouk dorůstá zhruba do 10 cm, bývá vyklenutý, později až plochý, slizký, vínově až purpurově červený, červenooranžový nebo hnědooranžový, na okraji fialový. Třeň je válcovitý, nafialovělý, purpurově vláknitý, nížeji vínově hnědý, s bělavými až světle fialovými zbytky véla, na vrcholu jej zdobí fialový proužek a na bázi je opatřený velkou ohraničenou hlízou. Lupeny jsou zpočátku žlutavé, žlutozelené až zelené, následně rezavé až skořicově hnědé, se zoubkatým ostřím.

Možnost záměny: Fialový proužek na vrcholu třeně pod kloboukem a celkové vzezření jej poměrně dobře odlišuje od ostatních druhů.

Využití: Pavučinec hnědoolivový je sice jedlý, ale tyto houby se všeobecně ke konzumaci nedoporučují. Rod pavučinců představuje nejobsáhlejší skupinu málo probádaných hub, se kterými není radno si příliš zahrávat. Popsáno jich bylo prozatím zhruba tisíc, avšak informace k nim jsou často nedostatečné a navíc se mnohdy liší.



pavučinec hnědofialový - Fotografie (1):
(Cortinarius rufo-olivaceus)
Foto ID 15772



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.