pavučinec fialový (Cortinarius violaceus)

pavučinec fialový - Foto ID 14973


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houbyPodezřelé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mělnická Vrutice, CZ
15.Září 2010


pavučinec fialový:

Jedním z nejkrásnějších zástupců početného rodu pavučinců je bezesporu pavučinec fialový. Setkat se s ním můžeme v listnatých lesích, s oblibou pod osikami, buky a břízami, zhruba od srpna do počátku listopadu.

Stručný popis: Pro tento druh je charakteristický plstnatě šupinkatý klobouk, výrazně kyjovitý a vláknitě šupinkatý třeň, fialové zbarvení celých plodnic a dužnina vonící po cedrovém dřevě. Mladé plodnice bývají modrofialové, starší plodnice postupně tmavnou a mohou být temně fialové až téměř černé.
Záměna za nějaký nebezpečný druh je velmi nepravděpodobná. Ve vyšších polohách sice vyrůstá jeho dvojník pavučinec hercynský (Cortinarius hercynicus), ale také ten by měl být jedlý. Jediná záměna, která ještě částečně přichází v úvahu, je za čirůvku fialovou (Lepista nuda), případně za čirůvku špinavou (Lepista sordida). Také tyto houby jsou však jedlé.

Upozornění: Rod pavučinců zahrnuje mnoho podezřelých a málo prozkoumaných druhů. Některé mohou být dosti nebezpečné a ke konzumaci se tedy nedoporučují ani prokazatelně jedlé druhy. Jedlé druhy pavučinců navíc nebývají příliš chutné.



pavučinec fialový - Fotografie (3):
(Cortinarius violaceus)
Foto ID 19841
(Cortinarius violaceus)
Foto ID 19825
(Cortinarius violaceus)
Foto ID 14991



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.