outkovka pestrá (Trametes versicolor)

outkovka pestrá - Foto ID 7226


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mělnická Vrutice, okr. Mělník, CZ
15.Prosinec 2007

Možnost záměny za jinou houbu


outkovka pestrá:

Jednu z nejhojnějších trsnatě rostoucích hub představuje outkovka pestrá. Vytváří jednoleté až dvouleté plodnice, vyrůstající na pařezech, kmenech a větvích některých listnáčů, zejména bříz, buků, dubů, habrů, vzácně i jehličnanů. Vyznačuje se tence kloboukatými, bočně přirostlými a střechovitě či růžicovitě uspořádanými plodnicemi.

Popis: Klobouk je 28-80 široký a 1-4 mm tlustý, polokruhovitý, ledvinovitý až vějířovitý, zřetelně soustředně pásovaný, tuhý, na povrchu suchý, jemně sametový až chlupatý, místy hedvábitě lesklý, barevně proměnlivý, ve stáří často porostlý zelenými řasami. Pásy jsou okrové, šedomodré, načervenale hnědé, hnědé nebo hnědočerné, okraj klobouku bělavý. Rourky jsou krátké, bělavé až bělavě naokrovělé, póry drobné a mnohoúhelníkovité. Dužnina je bělavá, kožovitě tuhá, s nenápadným pachem. Záměna je možná za jiné podobně vzhlížející druhy outkovek, případně za některé pevníky nebo lupeník březový, což jsou houby, které se liší jiným hymeniem.

Využití: Je sice nejedlá, ale patří k nejprospěšnějším houbám, vyznačujícím se protirakovinovými, imunostimulačními, imunomodulačními, antiinfekčními a jinými účinky.

Prospěšné obsahové látky: Zejména krestin, ß-D-glukany, ale také některé triterpenoidy, heteroglykany a další složité polysacharidy.



outkovka pestrá - Fotografie (1):
(Trametes versicolor)
Foto ID 13206


outkovka pestrá - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

outkovka pásovaná (Trametes ochracea):

Outkovka pásovaná vytváří plodnice s tlustšími klobouky a narozdíl od outkovky pestré postrádá lesklé zóny a šedomodré pásy.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.