ouško zaječí (Otidea leporina)

ouško zaječí - Foto ID 15476


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Mělnická Vrutice, CZ
18.Září 2010

Možnost záměny za jinou houbu


ouško zaječí:

Představuje zajímavou a na pohled hezkou houbu vyrůstající v jehličnatých, převážně smrkových lesích. Objevuje se obvykle v početnějších skupinách, vyrůstá z mechu nebo jehličí a setkat se s ní můžeme od července až do konce listopadu. Poznáme jí podle rozčísnutých lžícovitých plodnic, které připomínají zaječí nebo oslí uši.

Popis: Plodnice jsou 20-50 mm vysoké, tence masité a křehké, na okraji většinou zahnuté, ve spodní části zúžené a někdy krátce stopkaté. Rouško je hladké, okrové, hnědooranžové až rezavohnědé a obvykle tmavší nežli podobně zbarvená a jemně pomoučená vnější strana. Záměna je možná za několik dalších oušek, případně za některé druhy podobně zbarvených řasnatek (rod Peziza). K nejpodobnějším druhům patří ouško Tuomikoskiovo (Otidea tuomikoskii), které vyrůstá na podobných lokalitách, ale liší se světlejším rouškem a jemně vločkatou vnější částí.

Využití: Téměř všechna ouška patří k jedlým houbám a nejinak je tomu i v tomto případě. Jedná se ale většinou o vzácnější a navíc nikterak masité houby.





ouško zaječí - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

ouško kornoutovité (Otidea onotica):

Ouško kornoutovité se liší většími kornoutovitými plodnicemi, jež jsou víceméně jednotně hnědoranžově až oranžově zbarvené. Ouško zaječí mívá plodnice rozčísnuté a rouško bývá obvykle tmavší nežli vnější část plodnice.






Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.