opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)

opeňka měnlivá - Foto ID 17442


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mělnická Vrutice, CZ
7.Květen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


opeňka měnlivá:

Opeňka měnlivá roste v početných skupinách a nalezneme ji na pařezech a kmenech nejrůznějších listnáčů, kde se může také výjimečně objevit její smrtelně nebezpečný dvojník čepičatka jehličnanová (Galerina marginata). Vzhledem k tomu, že opeňka může naopak vzácně vyrůstat na jehličnanech, dají se tyto houby zaměnit! U obou druhů hub se jedná spíše o ojedinělý jev, ale stává se to, a jsou dokonce známé i případy, kdy oba druhy vyrostly na jednom kmeni společně.
Přestože jsou si tyto houby podobné, odlišit se dají a kromě některých detailů se liší i jinou vůní. Opeňka voní velmi příjemně, jakoby ovocně, kdežto čepičatka se vyznačuje vyloženě moučnou vůni. Nejpodstatnější makroskopický rozdíl představuje třeň, který je u opeňky pod prstenem krásně hnědavě šupinkatý, což u čepičatky jehličnanové neplatí. Pro opeňku je také charakteristická značná hygrofánnost kloboučků, kdy jejich střed postupně vysychá a na okraji po celém obvodě zůstává vodnatý pás.

Výskyt: Setkat se s nimi můžeme téměř po celý rok. Objevují se již v dubnu a rostou až do prosince. Nejvíce se jim daří na vlhkých stanovištích, především podél vodních toků, v lužních lesích a na dalších podobných místech.

Využití: Patří mezi velmi chutné houby, ale rozhodně se nedá jejich sběr doporučit méně zkušeným houbařům. Uplatní se ve směsi, v omáčkách, polévkách, ale také v různých guláších a masitých pokrmech.



opeňka měnlivá - Fotografie (6):
(Kuehneromyces mutabilis)
Foto ID 17849
(Kuehneromyces mutabilis)
Foto ID 17443
(Kuehneromyces mutabilis)
Foto ID 16788
(Kuehneromyces mutabilis)
Foto ID 16787
(Kuehneromyces mutabilis)
Foto ID 6705
(Kuehneromyces mutabilis)
Foto ID 6028


opeňka měnlivá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

penízovka sametonohá (Flammulina velutipes):

Penízovku sametonohou charakterizují sametově ojíněné a ve stáří na bázi černající třeně. U opeňky měnlivé třeně nečernají. Oba druhy se navíc liší jinou vůní a jinými klobouky.

Léčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby

třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare):

Liší se jiným zbarvením lupenů a odlišnou vůní a chutí dužniny. Třepenitku svazčitou prozradí hořká chuť dužniny a zelenožluté zbarvení lupenů. Opeňka má lupeny zprvu okrové a později rezavě hnědé, je nehořká a vyznačuje se hygrofánním kloboukem.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.