ohnivec šarlatový oranžový (Sarcoscypha coccinea var. aurantiaca)

ohnivec šarlatový oranžový - Foto ID 11174


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Los Villares, ES
15.Leden 2009

Možnost záměny za jinou houbu


ohnivec šarlatový oranžový:

Ohnivec šarlatový patří k nádherným raně jarním houbám objevujícím se brzy poté, co roztaje sníh. Vyrůstá obvykle v únoru nebo počátkem března, ale nalézt jej můžeme už v listopadu, zpravidla po prvním citelnějším ochlazení.
Daří se mu na nejrůznějších spadaných větvičkách, které jsou často porostlé mechem. Vyrůstá obvykle ve skupinách a poznáme jej podle červenooranžových nebo červených plodnic, které se vyznačují šarlatově červeným, vzácněji oranžovým rouškem (viz foto), jemně plstnatou vnější částí a většinou kraťoučkým bělavým třeněm.
Zaměnit bychom jej mohli za další druhy ohnivců, především za ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca), který je na našem území pravděpodobně mnohem hojnější. Dříve se všechny nálezy určovaly jako ohnivec šarlatový, ale v současné době je tomu spíše naopak.

Využití: Všechny druhy ohnivců patří mezi neškodné, avšak nejedlé houby.







ohnivec šarlatový oranžový - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea):

Liší se od sebe zbarvením plodnic. Ohnivec šarlatový je na roušku (vnitřní část) sytě šarlatově červený, zatímco rouško variety aurantiaca bývá červenooranžové až oranžové.

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

ohnivec rakouský žlutý (Sarcoscypha austriaca var. lutea):

Liší se od sebe vnější stranou plodnic, která je u ohnivce rakouského bělavější, což způsobují miniaturní zakroucené chloupky. Ohnivec šarlatový má tyto chloupky rovné a vnější strana je spíše oranžově zbarvená. Liší se také velikostí plodnic a především velikostí třeně, který je u ohnivce rakouského obvykle nepřehlédnutelný, zatímco u ohnivce šarlatového je podstatně subtilnější nebo dokonce chybí.

Jedlé, nepříliš chutné houbyVzácné nebo chráněné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

mísenka oranžová (Aleuria aurantia):

Ohnivec šarlatový oranžový vyrůstá především brzy na jaře a nalezneme jej obvykle na spadaných větvičkách. S mísenkou oranžovou se setkáme nejčastěji na podzim a vyrůstá z holé země.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.