muchomůrka Vittadiniho (Amanita vittadinii)

muchomůrka Vittadiniho - Foto ID 18652


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyZákonem chráněné houby


Okolí Olomouce, CZ
11.Červenec 2011

Možnost záměny za jinou houbu


muchomůrka Vittadiniho:

Muchomůrka Vittadiniho představuje jednu z nejelegantnějších a nejkrásnějších hub, se kterými se můžeme vzácně v naší přírodě setkat. Vyrůstá od června do září, často v trávě v udržovaných parcích, ale také v teplých prosvětlených lesích, například pod akáty, jasany a dokonce i pod borovicí černou. Plodnice se objevují jednotlivě i ve skupinách a nejvíce se jim daří v letním období.
Popis: Klobouk je 40-150 mm široký, zpočátku polokulovitý, později sklenutý až rozprostřený, na povrchu výrazně vrostle vláknitě šupinatý, na okraji ostrý nebo střapatý se zřetelně převislou pokožkou, bělavý až bělavě šedý, někdy se světle okrovým nádechem. Lupeny se střídají s kratšími lupénky, jsou volné, středně husté, na okraji zaobleně olemované, zprvu bělavé, později bělavě krémové až nepatrně nazelenalé a vyznačují se jemným pilovitým ostřím. Třeň je 70-300 (350) x 15-35 mm velký, většinou válcovitý a ve střední části obvykle nepatrně zeslabený, na povrchu od prstene k bázi hustě pokrytý odstátými bělavými až bělavě nahnědlými šupinami, pod kloboukem rozšířený, až k prstenu hladký a hedvábitě lesklý, celistvě bělavý, někdy s nepatrným žlutohnědým nádechem. Prsten je zprvu výrazný, v dospělosti zplihlý, na povrchu hladký, ve spodní části plstnatě šupinatý a většinou čistě bílý. Dužnina je bělavá až bělavě krémová a vyznačuje se nevýrazným zemitým pachem a nevýraznou houbovou chutí.
Záměna je možná za muchomůrku šiškovitou (Amanita strobiliformis), která se liší především robustnějšími plodnicemi a hlízovitým třeněm bez odstátých šupin. Další možnost záměny představuje muchomůrka ježohlavá (Amanita echinocephala), jež se pro změnu liší pyramidálními bradavkami na povrchu klobouku, jinak zbarvenými lupeny, jiným povrchem třeně a obvykle i jeho tvarem.

Využití: Je to sice jedlá houba, ale patří k významným bioakumulátorům stříbra a navíc je zákonem chráněná.




muchomůrka Vittadiniho - Fotografie (3):
(Amanita vittadinii)
Foto ID 18653
(Amanita vittadinii)
Foto ID 18651
(Amanita vittadinii)
Foto ID 18650


muchomůrka Vittadiniho - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houbyVzácné nebo chráněné houby

muchomůrka šiškovitá (Amanita strobiliformis):

Liší se od sebe jiným povrchem klobouku, jiným třeněm a odlišným pachem dužniny. Muchomůrku šiškovitou poznáme také podle robustnějších plodnic, jejichž klobouk není pokrytý odstátými šupinami.

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

muchomůrka ježohlavá (Amanita echinocephala):

Muchomůrku ježohlavou zdobí na povrchu klobouku pyramidální bradavky, zatímco u muchomůrky Vittadiniho je povrch klobouku vrostle vláknitě šupinatý. Liší se také částečně jiným zbarvením lupenů a jiným povrchem a zpravidla i tvarem třeně.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.