muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)

muchomůrka tygrovaná - Foto ID 17213


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Smrtelně jedovaté houby


Matějovec (Česká Kanada), CZ
13.Srpen 2011

Možnost záměny za jinou houbu


muchomůrka tygrovaná:

S muchomůrkou tygrovanou se můžeme setkat v listnatých i jehličnatých lesích, především v nižších polohách. V horských polohách se objevuje spíše forma abietum, která se vyznačuje robustnějšími plodnicemi a tmavšími klobouky s nerýhovaným okrajem. Muchomůrka tygrovaná patří k prudce jedovatým houbám a její velké nebezpečí spočívá v možnosti snadné záměny za jiné muchomůrky, konkrétně za šedivku (Amanita spissa) a růžovku (Amanita rubescens). Nejdůležitější a snadno zapamatovatelný rozlišovací znak představuje prstýnek. Zatímco u obou zmíněných jedlých muchomůrek bývá podélným rýhovaný, v tomto případě je hladký a čistě bílý. Další rozdíly jsou patrné na klobouku a na třeni. U dospělých plodnic muchomůrky tygrované bývá okraj klobouku rýhovaný (pozor, netýká se variety abietum), zatímco u šedivky a růžovky je hladký. Třeň muchomůrky tygrované navíc obvykle zdobí jeden či dva bělavé proužky nad odsedlou hlízou. Liší se také neměnnou dužninou s nevýraznou vůní a spíše subtilnějšími plodnicemi.



muchomůrka tygrovaná - Fotografie (2):
(Amanita pantherina)
Foto ID 21944
(Amanita pantherina)
Foto ID 11599


muchomůrka tygrovaná - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyJedlé, zasyrova jedovaté houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

muchomůrka růžovka (Amanita rubescens):

Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prstýnek. Muchomůrka tygrovaná jej má na povrchu hladký, zatímco u růžovky jej zdobí podélné rýhování. Liší se také víceméně jinou barvou dužniny, která je u růžovky v některých částech bělavě narůžovělá.

Jedlé, nepříliš chutné houby

muchomůrka šedivka (Amanita excelsa):

Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prsten, který je v případě muchomůrky tygrované hladký, zatímco muchomůrka šedivka jej má rýhovaný.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.