Muchomůrka šedivka (Amanita excelsa)

Muchomůrka šedivka - Foto ID 21928


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houby


Českobudějovicko
2014

Možnost záměny za jinou houbu


Muchomůrka šedivka:

Muchomůrka šedivka patří k nejhojnějším druhům listnatých i jehličnatých lesů, se kterými se můžeme setkat od konce května až do počátku listopadu. Vyrůstá od nížin až po horský stupeň a nejvíce se jí daří v kyselých smrčinách. Poznáme ji podle šedohnědých až olivově hnědých klobouků s nepravidelně uspořádanými přitiskle bělavými bradavkami, válcovitého bělavého až bělavě šedého třeně s podlouhlým rýhovaným prstenem a také podle charakteristického pachu dužniny, který připomíná pach zatuchlého sklepa.

Záměna je možná za smrtelně jedovatou muchomůrku tygrovanou (Amanita pantherina), která se liší hladkým nerýhovaným prstenem a spodní hlízovitou částí třeně, jež je obvykle zdobená jedním nebo dvěma proužky. V atlasech se navíc uvádí rozdíl v klobouku, který bývá u muchomůrky tygrované na okraji po celém obvodu často rýhovaný, zatímco u šedivky bývá hladký. Tento znak však nemusí být směrodatný, protože v obou případech existují variety, kde je tomu přesně naopak a z tohoto důvodu je lepší se jím neřídit!
Další možné záměny představují podezřelá muchomůrka drsná (Amanita franchetii), kterou charakterizuje žlutě olemovaný rýhovaný prstýnek, jedlá muchomůrka růžovka (Amanita rubescens), lišící se většinou narůžovělým zbarvením a jinou vůní dužniny, a v neposlední řadě také muchomůrka porfýrová (Amanita porphyria), kterou prozradí šedý až šedofialový prsten.

Využití: Řadíme ji k jedlým houbám, ale vzhledem k jejímu pachu se k jídlu moc nedoporučuje. Jedna jediná plodnice dokáže ovlivnit chuť celého pokrmu, takže se uplatní nejlépe v bramborové polévce, kde se její pachuť vytratí.



Muchomůrka šedivka - Fotografie (5):
(Amanita excelsa)
Foto ID 19332
(Amanita excelsa)
Foto ID 17263
(Amanita excelsa)
Foto ID 11714
(Amanita excelsa)
Foto ID 11556
(Amanita excelsa)
Foto ID 4724


Muchomůrka šedivka - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedovaté houby

muchomůrka porfýrová (Amanita porphyria):

Liší se od sebe jiným povrchem klobouku, jiným prstenem a částečně i jiným zbarvením celých plodnic. Muchomůrka porfýrová mívá nafialovělý nádech a vyznačuje se šedým až šedofialovým prstenem, který je u muchomůrky šedivky bělavý.

Jedlé, velmi chutné houbyJedlé, zasyrova jedovaté houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

muchomůrka růžovka (Amanita rubescens):

V některých případech je poměrně obtížné oba druhy rozlišit. Liší se víceméně jiným zbarvením klobouku a dužniny, která je u muchomůrky růžovky především pod pokožkou klobouku a na bázi třeně narůžovělá, což u šedivky neplatí.

Smrtelně jedovaté houby

muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina):

Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prsten, který je v případě muchomůrky tygrované hladký, zatímco muchomůrka šedivka jej má rýhovaný.

Smrtelně jedovaté houby

muchomůrka tygrovaná jedlová (Amanita pantherina f. abietum):

Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prsten, který je v případě muchomůrky tygrované jedlové hladký, zatímco muchomůrka šedivka jej má rýhovaný.

Vzácné nebo chráněné houby

muchomůrka drsná (Amanita franchetii):

Liší se od sebe víceméně jiným zbarvením klobouků a především jinak zbarveným prstenem, který má muchomůrka drsná žlutě olemovaný, zatímco u muchomůrky šedivky je celý bílý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.