muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)

muchomůrka růžovka - Foto ID 19173


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, velmi chutné houbyJedlé, zasyrova jedovaté houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Okolí Mělníka, CZ
19.Červen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


muchomůrka růžovka:

Muchomůrka růžovka (masák) patří mezi nejchutnější a nejhojnější houby, které naše lesy nabízí. Roste od nížin až po horské polohy, v jehličnatých i listnatých lesích, zhruba od konce května do listopadu.

Stručný popis:
Rozhodně nejdůležitějším znakem této houby je SVISLE RÝHOVANÝ PRSTÝNEK NA JEHO SVRCHNÍ STRANĚ! Pokud bude prstýnek hladký nebo jej na plodnici nerozlišíme a nebudeme si jisti určením, v žádném případě takovouto muchomůrku nesbíráme! Další důležité znaky představují kuželovitá hlíza a přítomnost narůžovělých skvrn po celé plodnici, což je patrné především na bázi třeně, která je téměř vždy poznamenaná nenasytnými červíky. Klobouk bývá barevně dosti variabilní, nejčastěji je masově narůžovělý nebo načervenale hnědý a obvykle bývá posetý drobnými bradavkami. Lupeny jsou poměrně husté a bělavé, třeň bývá zpravidla válcovitý, pod kloboukem bělavý, směrem k bázi šedavý či načervenale hnědavý a dužnina se vyznačuje bělavě narůžovělým zbarvením.
Záměna je možná za smrtelně jedovatou muchomůrku tygrovanou (Amanita pantherina), jež se vyznačuje hladkým prstýnkem a nerůžovějící dužninou, dále za vzácnější a podle nejnovějších průzkumů jedlou muchomůrku drsnou (A. franchetii, syn. A.aspera), kterou rozlišíme díky žlutě olemovanému prstýnku a žlutým bradavkám, a především za jedlou, avšak nepříliš chutnou muchomůrku šedivku (A. spissa), jež se liší rovněž nerůžovějící dužninou.

Poznámka: Muchomůrky bývají většinou opatřené prstenem a pochvou nebo hlízou. Existují však i jiné muchomůrky, například ty, kterým prstýnek chybí. Říkáme jim katmanky, jsou téměř všechny jedlé a nezahrnují žádný jedovatý druh. Muchomůrky opatřené prstýnkem jsou zákeřnější, což ovšem neznamená, že musí být zákonitě všechny nebezpečné. I mezi nimi objevíme některé jedlé druhy, ke konzumaci se však vyjma růžovky jiné příliš nedoporučují.

Upozornění: Růžovky vyžadují podobně jako václavky nebo některé modrající hřiby delší tepelnou úpravu. Obsahují termolabilní hemolyziny, které způsobují destrukci červených krvinek.



muchomůrka růžovka - Fotografie (9):
(Amanita rubescens)
Foto ID 19847
(Amanita rubescens)
Foto ID 19174
(Amanita rubescens)
Foto ID 17687
(Amanita rubescens)
Foto ID 14778
(Amanita rubescens)
Foto ID 14777
(Amanita rubescens)
Foto ID 12017
(Amanita rubescens)
Foto ID 8378
(Amanita rubescens)
Foto ID 8377
(Amanita rubescens)
Foto ID 5408


muchomůrka růžovka - Možnost záměny za jinou houbu:

Smrtelně jedovaté houby

muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina):

Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prstýnek. Muchomůrka tygrovaná jej má na povrchu hladký, zatímco u růžovky jej zdobí podélné rýhování. Liší se také víceméně jinou barvou dužniny, která je u růžovky v některých částech bělavě narůžovělá.

Vzácné nebo chráněné houby

muchomůrka drsná (Amanita franchetii):

Liší se víceméně jiným zbarvením povrchu klobouku a dužniny. Muchomůrka drsná nerůžoví, její dužnina je bílá, vyznačuje se jiným pachem a mívá žlutě olemovaný prsten.

Jedlé, nepříliš chutné houby

muchomůrka šedivka (Amanita excelsa):

V některých případech je poměrně obtížné oba druhy rozlišit. Liší se víceméně jiným zbarvením klobouku a dužniny, která je u muchomůrky růžovky především pod pokožkou klobouku a na bázi třeně narůžovělá, což u šedivky neplatí.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.