muchomůrka citronová (Amanita citrina)

muchomůrka citronová - Foto ID 18538


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedovaté houby


Hleďsebe, okr. Mělník, CZ
24.Říjen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


muchomůrka citronová:

Objevuje se v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pozdě na podzim, přičemž v některých letech se s ní můžeme setkávat dokonce ještě v prosinci. Vyznačuje se bledě žlutým nebo zelenkavě žlutým, až 90 mm širokým kloboukem se žlutými až žlutohnědými bradavkami, volnými, středně hustými a bělavými až bělavě nažloutlými lupeny, jemně vláknitým, bělavým až nažloutlým třeněm, opatřeným nepřehlédnutelným blanitým prstenem a výraznou polokulovitou, na vrcholu jakoby odříznutou hlízou. Záměna je možná za podobně zbarvenou muchomůrku slámožlutou (Amanita gemmata), která se liší spíše příjemnou vůní dužniny a méně výraznou hlízou a prstenem a za bílou formu muchomůrky citronové (Amanita citrina var. alba), lišící se celistvě bělavými plodnicemi. Méně zkušení houbaři by ji mohli zaměnit i za muchomůrku zelenou.

Využití: Řadíme ji k jedovatým houbám, které způsobují nepříjemné žaludeční otravy a srdeční problémy. Obsahuje ropuší jed bufotenin, který se nachází i v muchomůrce porfýrové (Amanita porphyria).



muchomůrka citronová - Fotografie (7):
(Amanita citrina)
Foto ID 25843
(Amanita citrina)
Foto ID 17835
(Amanita citrina)
Foto ID 17834
(Amanita citrina)
Foto ID 16812
(Amanita citrina)
Foto ID 14968
(Amanita citrina)
Foto ID 14967
(Amanita citrina)
Foto ID 12207


muchomůrka citronová - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedovaté houby

muchomůrka slámožlutá (Amanita gemmata):

Liší se od sebe částečně jiným zbarvením a jinou vůní dužniny. Muchomůrka citrónová je cítit po bramborách, zatímco muchomůrka slámožlutá voní spíše příjemně houbově. Muchomůrku citrónovou navíc prozradí výraznější hlíza a prsten.

Léčivé a zdravotně prospěšné houbySmrtelně jedovaté houby

muchomůrka zelená (Amanita phalloides):

Obě tyto muchomůrky mohou být někdy podobně zbarvené, rozlišit se ale dají velmi snadno. Muchomůrku zelenou charakterizuje výrazná bělavá pochva (kalich smrti), zatímco muchomůrku citrónovou výrazná hlíza.

Jedovaté houby

muchomůrka citronová bílá (Amanita citrina var. alba):

Tyto muchomůrky od sebe rozlišíme díky jejich barvě plodnic. Muchomůrka citrónová bývá bledě žlutá až citrónově žlutá, zatímco plodnice variety alba bývají pochopitelně bílé.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.