masečník kulovitý (Sarcosoma globosum)

masečník kulovitý - Foto ID 19017


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Finsko
30.Duben 2013

Možnost záměny za jinou houbu


masečník kulovitý:

Masečník kulovitý představuje nezaměnitelnou a velmi vzácnou houbu, která u nás nebyla objevena již několik desetiletí. Poslední doložený nález pochází z roku 1966, takže je docela možné, že v ČR již bohužel neroste. Jedná se o vyloženě boreální druh vyskytující se pouze v několika zemích, v současné době zřejmě jen od Ruska po Norsko. Pokud bychom se s ním chtěli setkat, měli bychom se zaměřit na staré smrkové porosty, především na okraje cest a prosvětlená místa, kde nejdříve taje sníh. Vyrůstá zhruba od března do května a dá se říct, že vyhledává podobná místa, na kterých se objevuje poměrně hojné ušíčko černé (Pseudoplectania nigrella).
Popis: Plodnice jsou 40-100 (120) mm široké a 40-70 mm vysoké. Zprvu bývají pravidelně kulovité, později jsou spíše soudkovité a ve stáří se postupně deformují v jakési kožovitě rosolovité placky. Vnější povrch plodnice je vločkatě plstnatý, jemně kožovitý, po celém obvodu kráteru zvrásnělý, v dospělosti postupně krabatějící, tmavě hnědý až černohnědý, v horní části s patrným načervenalým nádechem. Kráter je zpočátku úzký, postupně se rozšiřuje a odhaluje lesklé a černé rouško. Plodnici vyplňuje až 7 mm silná rosolovitá vrstva a čirá tekutina připomínající čistou vodu, jež má velmi lahodnou chuť.

Využití: Masečník kulovitý je sice údajně jedlý, ale patří mezi kriticky ohrožené druhy hub a vyžaduje naši nejvyšší ochranu.

Poznámka: Plodnici jsem fotografoval na našem území, ale pochází z Finska. Kolegovi Michalovi Mikšíkovi ji zaslal amatérský mykolog Mauri Lahti a bude zařazena do herbáře Národního muzea v Praze.
Oběma pánům tímto děkuji.


masečník kulovitý - Fotografie (5):
(Sarcosoma globosum)
Foto ID 19304
(Sarcosoma globosum)
Foto ID 19020
(Sarcosoma globosum)
Foto ID 19019
(Sarcosoma globosum)
Foto ID 19018
(Sarcosoma globosum)
Foto ID 19016


masečník kulovitý - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

zvoneček pohárkovitý (Urnula craterium):

Oba druhy rozlišíme především díky jiné dužnině, která je u masečníku rosolovitá, zatímco u zvonečku pohárkovitého kožovitě tuhá. Masečník navíc vytváří uzavřené plodnice vyplněné vodou.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.