lysohlávka česká (Psilocybe bohemica)

lysohlávka česká - Foto ID 7132


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Vzácné nebo chráněné houby Léčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby


Okolí Mělníka, CZ
5.Prosinec 2007


lysohlávka česká:

Lysohlávka česká byla popsána poměrně nedávno v 80. letech minulého století naším mykologem Svatoplukem Šebkem a byla evidována jako platný druh. Podle nejnovější molekulární studie to však vypadá, že se jedná o pouhou varietu lysohlávky srbské (Psilocybe serbica).

Stručný popis: Poznáme ji podle vyklenutých až plochých, na okraji jemně rýhovaných, šedohnědých klobouků, které mívají často okrový nádech a ve stáří je zdobí zelenomodré skvrny. K dalším charakteristickým znakům patří úzce připojené šedohnědé lupeny a nepatrně pokroucené, vytáhlé, bělavě hnědé až šedohnědé třeně.
Plodnice vyrůstají poměrně vzácně, zpravidla pozdě na podzim, v době kdy se poprvé citelněji ochladí. Nalézt je můžeme na rozkládajících se větvičkách v opadu listí, především na rudeálních místech s vyšší koncentrací dusíku. Zaměnit je můžeme za jiné lysohlávky, dále za různé druhy límcovek, ale také za celou řadu dalších hub, ke kterým patří i velmi nebezpečné čepičatky.

Zajímavost: Lysohlávka česká patří k jedovatým houbám, může být ale také prospěšná. Využívá se v lékařství a údajně v ní byly objeveny některé protirakovinné látky.
Vzhledem k tomu, že obsahuje psychoaktivní látky psilocin a psilocybin, patří mezi nejvyhledávanější houby. Tyto látky způsobují halucinogenní stavy, které však nemusí být každému člověku příjemné a při případném předávkování, mohou být dokonce dosti nebezpečné.



lysohlávka česká - Fotografie (9):
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 18073
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 17316
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 17315
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 12939
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 7131
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 7086
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 6977
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 6812
(Psilocybe bohemica)
Foto ID 3451



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.