lošákovec rezavý (Hydnellum ferrugineum)

lošákovec rezavý - Foto ID 17753


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Okolí Mladé Vožice
22.Srpen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


lošákovec rezavý:

Lošákovec rezavý představuje zajímavý a nepříliš běžný druh houby z rodu Hydnellum. Tento rod zahrnuje pouze několik druhů a lošákovec rezavý patří pravděpodobně mezi ty úplně nejběžnější.

Popis: Klobouk 40-100 (120) mm široký, nerovný, zaobleně hrbolkatý až zvlněný, zprvu sametový, uprostřed obvykle světlejší, bělavý s narůžovělým, načervenalým, či nahnědlým nádechem, vzácněji okrový nebo červenohnědý, později drsný, rezavě hnědý, v úplném stáří až hnědočerný, při poranění červenohnědnoucí, v mládí občas vylučující červené kapičky. Třeň 10-50 x 10-30 mm, drsně plstnatý, červenohnědý až rezavě hnědý, na bázi zúžený a v mládí bělavě sametový. Ostny poměrně husté, dlouhé až 5 mm, zpočátku světle hnědé s fialovým nádechem, postupně tmavě hnědnoucí. Dužnina tmavě purpurově hnědá až rezavě hnědá, tuhá, pásovaná, se zajímavou vůní, připomínající napuštěné pražce. Výtrusný prach hnědý.
Roste jednotlivě nebo v menších skupinkách, na zemi v jehličnatých lesích, především pod smrky. Objevuje se zhruba od konce července do října.

Možnost záměny: Dobře poznatelný druh, který ztěží za jiný druh lošákovce zaměníme. Nejpodobnější druh představuje velmi vzácný lošákovec sametový (Hydnellum spongiosipes), který by měl vyrůstat pouze pod některými listnáči a navíc u nás nebyl několik desítek let objevený.

Využití: Patří podobně jako všechny ostatní druhy lošákovců k nejedlým houbám a je navíc zařazený na Červený seznam ohrožených druhů, takže bychom jej měli chránit.






lošákovec rezavý - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

lošákovec palčivý (Hydnellum peckii):

Lošákovec rezavý neroní v mládí tolik kapiček jako lošákovec palčivý a liší se nepalčivou chutí dužniny.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.