liška dubová (Cantharellus ilicis)

liška dubová - Foto č. 15760


PublikaceObjednat
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Santa Maria de Trassierra, ES
4.Prosinec 2010

Možnost záměny za jinou houbu


liška dubová:

Tuto nově popsanou lišku u nás bohužel zřejmě neobjevíme. Vyrůstá v některých oblastech Středozemí, kde se dá nalézt pravděpodobně pouze pod duby. Objevuje se obvykle ve skupinách a vyhledává lokality bohaté na vápenec. Liška dubová má dvě podoby. Za sucha je podobná lišce bledé (Cantharellus pallens), zatímco mokré plodnice připomínají lišku rezavějící (Cantharellus ferruginascens). Suché plodnice jsou celkově vybledlé, kdežto mokré plodnice se vyznačují žlutooranžovou barvou povrchu klobouku. Lištny jsou bělavé, ve stáří často na ostří žlutavé až rezavějící. Některé plodnice dosahují pozoruhodných rozměrů a v tomto ohledu dokonce předčí i podobnou lišku bledou.

Využití: Liška dubová patří stejně jako ostatní lišky k jedlým houbám. Ve Španělsku ji řadí k oblíbeným jedlým houbám.


liška dubová - Fotografie (1):
(Cantharellus ilicis)
Foto č. 15761


liška dubová - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

liška bledá (Cantharellus subpruinosus):

Liška dubová vyrůstá ve Středomoří a liší se lištnami, které jsou zpočátku bělavé a později žlutavé až rezavějící. Liška bledá vyrůstá u nás a vyznačuje se víceméně jednotným, vybledle žlutým až lehce naoranžovělým zbarvením.





  • Fotografie pro publikování

    Stáhněte si fotografie pro posouzení kvalitya vhodnosti k předpokládanému použití. Online fotografie jsou k dispozici pro tisk do velikosti cca A4/300dpi. Větší velikost Vám zašleme na vyžádání.

  • Fotografie pro osobní potřebu

    Fotografie, které jsou označené jako online, můžete použít k soukromým (neveřejným) účelům. Sami stanovte cenu, jakou jste ochotni zaplatit. Peníze zašlete na účet č. 1059450/0300 nebo zaplaťte kartou. Děkuji. Jiří Bohdal
Objednávka
Ceník | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.