límcovka modrá (Stropharia caerulea)

límcovka modrá - Foto ID 12927


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Mělnická Vrutice, CZ
20.Listopad 2009

Možnost záměny za jinou houbu


límcovka modrá:

Límcovka modrá dokáže svým vzhledem potěšit nejednoho fotografa, ale běžný houbař se jí raději vyhne. Zelené či modrozelené houby ke sběru zkrátka nelákají, a to i přestože jsou často neškodné. K takovým druhům patří i tato houba, která vyrůstá od konce léta až do počátku prosince a setkat se s ní můžeme v listnatých i jehličnatých lesích. Vyhledává ráda vlhčí stanoviště a roste především u cest a při okrajích lesa.
Je velmi podobná jedlé límcovce měděnkové (Stropharia aeruginosa), od které se liší nedokonale vyvinutým prstýnkem, který často téměř chybí, jinak uspořádanými šupinkami, které se objevují pouze na okraji klobouku, a v dospělosti také vybledávajícím kloboukem, jež se ve stáří postupně odbarvuje. Další podobný druh představuje vzácnější límcovka bílomodrá (Stropharia pseudocyanea), která je subtilnější, vyznačuje se velmi měkkým třeněm a roste v trávě.

Využití: Nejedlá





límcovka modrá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houbyPodezřelé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

límcovka měděnková (Stropharia aeruginosa):

Mladé plodnice jsou často těžko odlišitelné, ale pokud jsou na třeni opatřené dobře vyvinutým prstýnkem, jedná se o límcovku měděnkovou. Límcovka modrá bývá často bez prstýnku, nebo je jen málo vyvinutý. Dále se obě houby liší povrchem klobouku starších plodnic.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.