křemenáč smrkový (Leccinum piceinum)

křemenáč smrkový - Foto ID 21173


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Mladé Vožice, CZ
24.Srpen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


křemenáč smrkový:

Křemenáč smrkový patří mezi houby, které jsou životně závislé na smrku. Jsou tomuto stromu po celou dobu svého života věrné a nevzdálí se od něho dál než na 10 metrů. Takové soužití je pro oba partnery oboustranně prospěšné, protože si vzájemně vyměňují užitečné látky. Smrk sice spolupracuje i s jinými houbami, ale pokud v jeho blízkosti objevíte křemenáče a v okolí nebudou jiné stromy, bude se zcela jistě jednat o tento druh.
Setkat se s ním můžete spíše ve vyšších polohách, zhruba od konce června až do počátku listopadu.

Popis: Klobouk je 50 - 170 mm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, na povrchu jemně plstnatý až přitiskle šupinkatý, hnědooranžový, hnědorezavý nebo načervenale hnědavý, na okraji zřetelně přehrnutý blanitým lemem. Rourky jsou až 20 mm vysoké, zúženě připojené, zprvu bělavé, později šedohnědavé, na řezu tmavnoucí. Póry jsou v mládí šedoolivové až šedohnědé, později vybledávají do špinavě bělavého tónu. Třeň je 80-150 x 15-35 mm velký, v horní části a na bázi nepatrně zúžený, jinak víceméně válcovitý, bělavý, na povrchu zejména ve spodní části rezavohnědě šupinkatý. Dužnina je bělavá, na řezu po chvilce špinavě růžovějící, později tmavě šedofialová, šedohnědá až šedočerná, v bázi třeně obvykle modrozelenající s příjemnou houbovou vůní i chutí.
Záměna je možná za další druhy křemenáčů, případně i za některé kozáky.

Kuchyňské využití: Patří stejně jako všechny ostatní křemenáče mezi vynikající jedlé houby, ale měli bychom jej vzhledem k vzácnějšímu výskytu spíše chránit. Je zařazený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub.



křemenáč smrkový - Fotografie (6):
(Leccinum piceinum)
Foto ID 16575
(Leccinum piceinum)
Foto ID 16565
(Leccinum piceinum)
Foto ID 16564
(Leccinum piceinum)
Foto ID 12210
(Leccinum piceinum)
Foto ID 12204
(Leccinum piceinum)
Foto ID 5410


křemenáč smrkový - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houby

křemenáč osikový (Leccinum rufum):

Křemenáč smrkový vyrůstá pod smrky a vyznačuje se hnědooranžovým zbarvením klobouku, zatímco křemenáč osikový vyrůstá pod osikami a jeho klobouk je spíše červenooranžový.

Jedlé, velmi chutné houby

křemenáč březový (Leccinum versipelle):

Křemenáč smrkový vyrůstá pod smrky a jeho třeň není tak výrazně tmavě šupinkatý, zatímco křemenáč březový vyrůstá výhradně pod břízami a šupinky na třeni má černé.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.