křemenáč krvavý (dubový) (Leccinum aurantiacum)

křemenáč krvavý (dubový) - Foto ID 12085


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Mladoboleslavsko, CZ
31.Červenec 2009

Možnost záměny za jinou houbu


křemenáč krvavý (dubový):

Křemenáče patří mezi nejkrásnější a nejvyhledávanější hřibovité houby. Jsou oblíbené z estetických důvodů, ale také proto, že málokdy červiví a nedají se zaměnit za nějaké nebezpečné druhy hub. Křemenáč krvavý se může krčit v úkrytu na okraji dubového lesa, ale také se může ukrývat pod osikami. Nemá rád samotu a miluje teplo.

Popis: Klobouk je 50 - 200 mm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, na povrchu jemně plstnatý až plstnatě zrníčkatý, oranžový, červenooranžový, někdy až hnědooranžový, na okraji v mládí přehrnutý blanitým lemem. Rourky jsou až 30 mm vysoké, u třeně stlačené, ve stěnách zprvu bělavé až bělavě krémové, později šedé, šedoolivové až šedohnědé, na řezu tmavnoucí. Póry jsou drobné a okrouhlé, v mládí hnědavé až okrové, později vybledávající do světle okrové až špinavě bělavé barvy. Třeň je 80-220 x 15-40 mm velký, víceméně válcovitý nebo protáhle kyjovitý, bělavý, ve spodní části rezavočervený, na poraněných místech postupně červenající, pokrytý rezavě nahnědlými šupinkami. Dužnina je bělavá, na řezu po chvilce špinavě růžovějící, později s výjimkou pozvolna modrozelenající báze třeně tmavě šedofialová, šedohnědá až šedočerná s příjemnou houbovou vůní i chutí.
Záměna je možná za další druhy křemenáčů, případně i za některé kozáky.

Využití: Všestranně využitelný a velmi chutný druh.


křemenáč krvavý (dubový) - Fotografie (1):
(Leccinum aurantiacum)
Foto ID 12056


křemenáč krvavý (dubový) - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houby

křemenáč osikový (Leccinum rufum):

Křemenáč dubový mívá již od mládí povrch třeně zbarvený rezavě červenými šupinkami, zatímco křemenáč osikový má v mládí šupinky čistě bílé.

Jedlé, velmi chutné houby

křemenáč březový (Leccinum versipelle):

Křemenáč březový je vázaný na břízy a vyznačuje se tmavě šupinkatým třeněm, zatímco křemenáč dubový vyrůstá pod duby nebo osikami a šupinky na jeho třeni jsou spíše rezavě hnědé.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.