krásnopórka kozí noha (Albatrellus pes-caprae)

krásnopórka kozí noha - Foto ID 12326


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houbyVzácné nebo chráněné houby


Táborsko, CZ
13.Září 2009


krásnopórka kozí noha:

Objevuje se od středních do vyšších poloh, přičemž nejvíce se jí daří pod borovicemi, méně často i pod jinými jehličnany a vzácně dokonce i pod buky. Plodnice vyrůstají jednotlivě nebo v malých skupinách a setkat se s nimi můžeme od srpna do října.

Popis: Klobouk je 50-120(-150) mm široký, zpočátku ploše vyklenutý a na okraji podvinutý, později plochý až vmáčklý, často nepravidelně zprohýbaný nebo ledvinovitý, na povrchu zřetelně plstnatý až plstnatě šupinkatý, načervenale hnědý. Rourky jsou sbíhavé, bělavé a poraněním žloutnoucí, stejně jako široké a hranaté póry. Třeň je 30-70 x 10-25 mm velký, obvykle výstředný a víceméně válcovitý, jemně plstnatý, v mládí žlutý, později žlutohnědý až hnědooranžový. Dužnina je pevně tuhá, bělavá, s nenápadnou vůní. Záměna je možná za velmi vzácnou krásnopórku chlupatou (Jahnoporius hirtus), která se liší čistě hnědým kloboukem a třeněm.

Využití: Jedná se o jedlou, avšak hůře stravitelnou houbu, která se ke konzumaci nedoporučuje také z důvodu její ochrany. Je zařazena v Červeném seznamu hub v kategorii zranitelných druhů.




krásnopórka kozí noha - Fotografie (2):
(Albatrellus pes-caprae)
Foto ID 12610
(Albatrellus pes-caprae)
Foto ID 12483



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.