kozák dubový (Leccinum crocipodium)

kozák dubový - Foto ID 4134


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Prodašice, okr. Ml.Boleslav, CZ
18.Červenec 2006


kozák dubový:

Kozák dubový patří mezi vzácnější druhy kozáků, takže na některých místech naší země zcela chybí. Vyrůstá v teplejším období, především v prosvětlených listnatých lesích se zastoupením dubu. Setkat se s ním můžeme od konce června do počátku října.

Stručný popis: K nejcharakterističtějším znakům patří žluté rourky a póry, které jsou u ostatních druhů kozáků zbarveny bělavě či šedobělavě. Klobouk 50 – 200 mm, zprvu kulovitý, později téměř plochý, v dospělosti často vrásčitý a políčkovitě rozpraskávající, olivově žlutý nebo okrový.
Třeň 50 – 200 x 10 – 25 mm, obvykle válcovitý, pod kloboukem brázditě rýhovaný, na bázi většinou kořenovitě zúžený, zprvu světle žlutý, později světle okrový až bělavě šedý. Dužnina bělavě žlutá, na řezu fialově červenající a posléze černající.

Možnost záměny: Vzhledem k jeho celkovému zbarvení patří k nezaměnitelným houbám. Houbaři by jej mohli zaměnit jedině za některé jiné druhy kozáků, především za kozák habrový.

Využití: Je stejně jako ostatní druhy kozáků jedlý, zasloužil by si, ale vzhledem k jeho vzácnějšímu výskytu naší ochranu.



kozák dubový - Fotografie (5):
(Leccinum crocipodium)
Foto ID 17695
(Leccinum crocipodium)
Foto ID 12073
(Leccinum crocipodium)
Foto ID 12059
(Leccinum crocipodium)
Foto ID 12058
(Leccinum crocipodium)
Foto ID 5298



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.