hvězdovka Berkeleyova (Geastrum berkeleyi)

hvězdovka Berkeleyova - Foto ID 18359


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Mladé Boleslavi, CZ
18.Červenec 2008


hvězdovka Berkeleyova:

Hvězdovky patří mezi velmi zajímavou skupinu hub. Na první pohled vypadají všechny stejně, ale i ony se liší a někdy dost podstatně. Při jejich rozlišování hledíme na velikost plodnic, na počty protrhaných cípů, zajímá nás ústí na vnitřní okrovce, přítomnost či nepřítomnost krčku a celkové zbarvení.
Hvězdovka Berkeleyova představuje jeden z nejvzácnějších druhů tohoto rodu. Roste v listnatých, ojediněle i jehličnatých lesích, především pod duby, buky a habry, většinou na místech s větší vrstvou humusu. Kulovité plodnice v podobě vajíček měří zhruba 20-40 mm, poté rozpuknou na 4-10 světle okrových až načervenale hnědých cípů a rozloží se až do velikosti 120 mm. Po rozpuknutí se odhalí šedohnědá okrovka s charakteristicky stlačeným tvarem a výrazně svisle rýhovaným, kuželovitým ústím (otvůrkem), které je ohraničené zřetelným terčíkem (kroužkem). Okrovka spočívá na krátkém krčku, který je u hvězdovek většinou vidět až v dospělosti.

Možnost záměny: Zaměnit bychom ji mohli za rovněž velmi vzácnou hvězdovku drsnou (Geastrum campestre). Ta se však liší ekologií a hygroskopickými cípy, které reagují na vlhkost.

Využití: Nejedlá



hvězdovka Berkeleyova - Fotografie (1):
(Geastrum berkeleyi)
Foto ID 18358



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.