hřib žlučník (Tylopilus felleus)

hřib žlučník - Foto č. 5667


PublikaceObjednat
Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Pavlíčky, CHKO Kokořínsko, CZ
27.Červen 2007

Možnost záměny za jinou houbu


hřib žlučník:

Hřib žlučník (hořčák) patří k velmi hojným hřibovitým houbám, kterým se skvěle daří v jehličnatých lesích s kyselejším podložím. Vyrůstá zhruba od konce června do října a setkat se s ním můžeme také v období sucha, kdy jiné hřibovité houby téměř nerostou. Vytváří často nádherné plodnice, které méně zkušení houbaři zaměňují za některé jedlé hřiby, nejčastěji za hřib hnědý. Je pravdou, že menší plodničky hřibu hnědého mohou hořčáka hodně připomínat, pokud si ale nejsme jisti, není nic jednoduššího než takovýto hříbek ochutnat. Hřib hnědý má mírnou chuť, zatímco hřib žlučník je většinou výrazně hořký. Dospělé plodnice jsou v podstatě nezaměnitelné. K jejich nejcharakterističtějším znakům patří břichaté až kyjovité třeně s výraznou síťkou a bělavé až narůžovělé, později růžově nahnědlé póry s rourkami.

Praktický význam: Hřib žlučník nepatří k oblíbeným houbám a z kulinářského hlediska je nezajímavý. Rozhodně si ale nezasluhuje odpor houbařů, protože je to jeden z mála zdravotně prospěšných hřibů. Vykazuje se protinádorovou aktivitou a navíc dokáže pomáhat při některých žaludečních obtížích. Plodnice této houby můžeme využít několika způsoby, přičemž nejjednodušší způsob představuje jejich nasušení a rozemletí na prášek. Po bujarých oslavách nebo při běžných žaludečních obtížích stačí mnohdy jedna želatinová kapsle s tímto práškem a obtíže jsou do několika minut pryč. Někteří houbaři si z této houby dokonce připravují hořký nápoj, který nahrazuje Tonic.


hřib žlučník - 5 fotografií:
(Tylopilus felleus)
Foto č. 17288
(Tylopilus felleus)
Foto č. 12157
(Tylopilus felleus)
Foto č. 9366
(Tylopilus felleus)
Foto č. 8478
(Tylopilus felleus)
Foto č. 6325


hřib žlučník - Možnost záměny za jinou houbu:

Vzácné nebo chráněné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby

hřib satan (Boletus satanas):

Někteří houbaři zaměnují hřib satan za hřib žlučník, kterému lidově říkáme hořčák. Jedná se samozřejmě o zcela rozdílné druhy hub, které se liší v mnoha znacích, celkovým zbarvením a také ekologií.

Jedlé, velmi chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

hřib hnědý (Boletus badius):

Hořčáka poznáme podle bělavě narůžovělé spodní části klobouku, jiného povrchu třeně a hořké dužniny. Hřib hnědý bývá pod kloboukem žlutý až olivově žlutý, na řezu v některých místech modrá a chuť má příjemně houbovou.

Jedlé, velmi chutné houby

hřib dubový (Boletus reticulatus):

Hřib žlučník vyrůstá pod jehličnany, kdežto hřib dubový téměř výhradně pod listnáči. Liší se od sebe také jinou barvou rourek a jinou chutí dužniny. Žlučník mívá spodní část klobouku bělavě narůžovělou a jeho dužnina je hořká, což u hřibu dubového neplatí.



hřib žlučník - Info na Wikipedie



  • Fotografie pro publikování

    V případě zájmu o publikování fotografií můžete použít formulář - Objednávka nebo e-mail.

  • Fotografie pro osobní potřebu

    Fotografie, které jsou označené jako online, můžete použít pro soukromé účely. Jedinou podmínkou je, že se jedná o neveřejné použití. Cena je dobrovolná - stanovte ji podle svých možností a vlastního uvážení. Peníze můžete poslat na účet č.: 213637566 / 0600. Za jakoukoliv částku Vám děkuji. Jiří Bohdal
Objednávka
Obchodní podmínky
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.