holubinka vrhavka (Russula emetica)

holubinka vrhavka - Foto ID 18336


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Léčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby


Okolí Pacova, CZ
19.Září 2012


holubinka vrhavka:

Holubinka vrhavka patří mezi krásné nepřehlédnutelné houby. I když nedorůstá do velkých rozměrů, její červená barva klobouku svítí mnohdy na několik metrů na dálku. Řadíme ji mezi mírně jedovaté holubinky, které způsobují nepříjemné žaludeční problémy, díky čemuž si také vysloužila český název vrhavka. Někteří méně zkušení houbaři ji vedou v patrnosti a bojí se sbírat ostatní červené druhy holubinek. Při sběru hub je opatrnost určitě na místě, ale jedovaté holubinky se dají od jedlých velmi snadno odlišit.
Předně je samozřejmě důležité umět správně rozlišit rod. Holubinky patří mezi jednoduché pestrobarevné houby, jejichž třeň nezdobí prsten nebo pochva. Poznáme je vcelku snadno jednoduchou praktickou metodou. Pokud si nejsme jisti, že jsme sebrali holubinku, stačí rýpnout do třeně plodnice a jestliže vyrýpneme celistvý kousek dužniny jako například u jablka, máme jistotu, že se jedná o rod holubinek. Holubinky se vyznačují kulovitými buňkami a třeně se tím pádem netřepí. Třepení třeně je charakteristické pro jiné rody hub, které mají klobouk a třeň. Něco podobného jako u holubinek můžeme ještě pozorovat u ryzců, které se však vyznačují přítomností mléka. Když tedy díky tomuto znaku odhalíme holubinku a nejsme si jisti jejím přesným určením, můžeme plodnici ochutnat, a pokud nás nezačne během několika vteřin pálit na jazyku, můžeme ji bez obav využít. Holubinky, které jsou naopak palčivé či nějak nechutné, ty z našeho jídelníčku vyškrtneme. Pokud bychom ochutnali vrhavku, tak v našem košíku zcela jistě neskončí. Její dužnina je silně palčivá, na což hbitě zareaguje každý jazyk.

Jak vrhavku poznáme?
Vyznačuje se menšími až středně velkými plodnicemi, sytě červenou barvou klobouku, velmi tenkou a minimálně do poloviny slupitelnou pokožkou, bílými hustými lupeny, které v dospělosti řídnou a téměř nemění barvu, bělavým válcovitým třeněm a v dospělosti dosti křehkou konzistencí celé plodnice. Vyrůstá často v mechu, rašeliníku, nebo na jiných podmáčených lokalitách a setkáme se s ní především v kyselých smrčinách. Objevuje se zhruba od června do konce října. Pokud ji objevíme pod jehličnany je její identifikace o něco jednodušší. Pod listnáči vyrůstá několik dalších dosti podobných druhů a jejich správné určení vyžaduje mikroskopii. K nejpodobnějším a rovněž silně palčivým druhům patří například holubinka nádherná (Russula nobilis) nebo holubinka lesní (Russula silvestris). Dá se ale zaměnit i za jedlé druhy, konkrétně za holubinku jahodovou (Russula paludosa), holubinku lesklou (Russula nitida) a za některé další druhy.




holubinka vrhavka - Fotografie (1):
(Russula emetica)
Foto ID 17755



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.