holubinka trávozelená (Russula aeruginea)

holubinka trávozelená - Foto ID 18083


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houby


Mělnická Vrutice, CZ
23.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka trávozelená:

Holubinka trávozelená patří k nejhojnějším zástupcům početného rodu holubinek. Roste od června až do listopadu a setkat se s ní můžeme v listnatých i jehličnatých lesích, především pod břízami a smrky. Řadíme ji sice k jedlým houbám, ale houbaři ji většinou obcházejí. Pokročilejší houbaři se zaměřují na jiné chutnější druhy holubinek a ti méně zkušenější se pro změnu obávají záměny za muchomůrku zelenou. Zaměnit se dá za jiné druhy podobně zbarvených a vesměs jedlých holubinek, například za holubinku doupňákovou (Russula grisea), nazelenalou (Russula virescens), bukovku (Russula heterophylla), a za jiné další druhy.

Popis: Klobouk je 40-100 mm široký, zpočátku kulovitý až polokulovitý, středně masitý a pevný, později vyklenutý až ploše rozložený, obvykle široce vmáčklý a křehký, na okraji krátce rýhovaný, šedozelený, světle zelený nebo olivový, na středu většinou tmavší. Pokožka je v mládí hladká a pevná, v dospělosti tenká a téměř celá slupitelná. Lupeny jsou středně husté, poměrně křehké, ke třeni zaobleně připojené, zpočátku bělavé, později až smetanové, v dospělosti často s rezavě skvrnitým ostřím. Třeň je 40-80 x 10-20 mm velký, válcovitý, uprostřed většinou mírně rozšířený, zprvu plný a pevný, v dospělosti vyměklý, bělavý, na bázi občas rezavě skvrnitý.






holubinka trávozelená - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

holubinka doupňáková (Russula grisea):

Liší se částečně jiným zbarvením klobouku, který není u holubinky doupňákové obvykle celkově zelený a jsou na něm většinou patrné nafialovělé tóny.

Jedlé, velmi chutné houby

holubinka namodralá zelená (Russula cyanoxantha f. peltereaui):

Holubinku namodralou zelenou rozlišíme podle pružných, vyšších a nelámavých lupenů, které jsou u méně masitější holubinky trávozelené nižší, poměrně křehké a lámavé.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.