holubinka namodralá zelená (Russula cyanoxantha f. peltereaui)

holubinka namodralá zelená - Foto ID 19846


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, velmi chutné houby


Okolí Mělníka, CZ
28.Srpen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka namodralá zelená:

Holubinka namodralá zelená představuje zelenou formu muchomůrky namodralé. Vyrůstá nejčastěji pod duby, buky a smrky, objevuje se jednotlivě nebo v menších skupinách a setkat se s ní můžeme od června až do počátku listopadu.

Popis: Klobouk je 50 -120 (ve smrčinách někdy až 150)mm široký, zprvu polokulovitý, pevně masitý a podehnutý, později plochý nebo široce vmáčklý, na okraji víceméně ostrý a hladký, pouze ve stáří někdy krátce rýhovaný, olivově zelený, zelenomodrý nebo žlutozelený. Pokožka je tenká, za vlhka lepkavá a víceméně lesklá, za sucha matná, hladká a jemně vrásčitá, slupitelná pouze na okraji klobouku. Lupeny jsou přirostlé nebo krátce sbíhavé, husté, nelámavé a pružné, v mládí bílé, později s nepatrným světle okrovým nádechem, v dospělosti často rezavě skvrnité. Třeň je 50-100 x 15-30 mm velký, válcovitý, jemně vrásčitý, v mládí pevně tvrdý, později houbovitě změklý, bílý, v dospělosti občas rezavě skvrnitý. Dužnina je bílá a vyznačuje se nenápadnou vůní a příjemnou, lehce nasládlou chutí.
Záměna je možná za několik podobně zbarvených holubinek, především za holubinku bukovku (Russula heterophylla), holubinku doupňákovou (Russula grisea) a holubinku trávozelenou (Russula aeruginea).

Využití: Patří stejně jako holubinka namodralá k nejchutnějším lupenatým houbám, připravují se z ní vynikající houbové škvarečky a chutná je také ve smaženici a v omáčkách.





holubinka namodralá zelená - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

holubinka doupňáková (Russula grisea):

Holubinku namodralou zelenou rozlišíme podle pružných a nelámavých lupenů, které jsou u podstatně křehčí holubinky doupňákové lámavé.

Jedlé, nepříliš chutné houby

holubinka trávozelená (Russula aeruginea):

Holubinku namodralou zelenou rozlišíme podle pružných, vyšších a nelámavých lupenů, které jsou u méně masitější holubinky trávozelené nižší, poměrně křehké a lámavé.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.