holubinka hlínožlutá (Russula ochroleuca)

holubinka hlínožlutá - Foto ID 18508


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houby


Okolí Mladé Vožice, CZ
21.Srpen 2011

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka hlínožlutá:

Holubinka hlínožlutá představuje jednu z nejběžnějších hub našich lesů. Objevuje se především pod smrky a buky, často i v období, kdy jiné houby příliš nerostou. Vyrůstá jednotlivě nebo v roztroušených skupinách a zdá se, že jí vyhovují kyselejší podklady. Setkat se s ní můžeme zhruba od července do listopadu.

Popis: Klobouk 50-120 mm široký, zprvu polokulovitý nebo vyklenutý, později rozprostřený, na středu často prohloubený, na okraji ve stáří krátce rýhovaný, zelenožlutý, okrový až hnědooranžový, často s olivovým nádechem. Pokožka často přetažená přes okraj klobouku, lysá, hladká, za sucha na okraji zvrásnělá, za vlhka lesklá a lepkavá, slupitelná téměř do poloviny klobouku. Lupeny zprvu středně husté a bělavé, později prořídlé, bělavě nebo šedavě nažloutlé, při poranění hnědnoucí. Třeň 40-80 x 10-25, válcovitý, zprvu masitý, plný a bělavý, později houbovitě změklý, světle okrový až našedlý. Dužnina bělavá až šedobělavá s nevýraznou vůní a mírně palčivou chutí. Zaměnit bychom ji mohli za některé podobně zbarvené holubinky, například za jedlé druhy - holubinku chromovou (Russula claroflava), holubinku plavožlutou (Russula pallidiflava) a holubinku odbarvenou (Russula decolorans, případně za nejedlou holubinku žlučovou (Russula fellea).

Využití: Patří k jedlým houbám s podřadnější chutí.




holubinka hlínožlutá - Fotografie (3):
(Russula ochroleuca)
Foto ID 18509
(Russula ochroleuca)
Foto ID 18507
(Russula ochroleuca)
Foto ID 18506


holubinka hlínožlutá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

holubinka chromová (Russula claroflava):

Holubinka chromová mívá výrazněji žlutě zbarvený klobouk a ve stáří její plodnice šednou až černají. Navíc vyrůstá výhradně pod břízami, což u holubinky hlínožluté neplatí.

Jedlé houby

holubinka odbarvená (Russula decolorans):

Liší se od sebe barvou klobouku. Holubinka hlínožlutá nemívá oranžový nádech, což je naopak u holubinky odbarvené pravidlem. Holubinka odbarvená navíc ve stáří v lupenech a na třeni téměř zčerná, což pro změnu neplatí pro holubinku hlínožlutou.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.