chřapáč žebernatý (Helvella costifera)

chřapáč žebernatý - Foto ID 11583


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houbyVzácné nebo chráněné houby


Štampach, CHKO Kokořínsko, CZ
26.Květen 2009

Možnost záměny za jinou houbu


chřapáč žebernatý:

Chřapáč žebernatý (kosťovitý) roste v listnatých i jehličnatých lesích, parcích, zahradách a na dalších místech, obvykle na lokalitách se zásaditým podložím. Objevuje se většinou ve skupinách a setkat se s ním můžeme od počátku května do září.
Popis: Poznáme jej podle menších, maximálně 45 mm velkých pohárovitých plodnic se světle šedohnědým, v mládí až hnědočerným rouškem, jemně plstnaté vnější strany s horní šedohnědou až hnědou a spodní bělavě nahnědlou až téměř bílou částí, a v neposlední řadě podle bělavých, žilnatě rozvětvených a zaoblených žeber, které vybíhají ze spodní části třeně a někdy se táhnou až k samému okraji vnější části.
Záměna je možná za jedlý kališník obecný (Helvella acetabulum), který dorůstá do větších rozměrů a vyznačuje se ostrými hranami žeber.

Využití: Patří k jedlým, ale málo vydatným houbám. V některých atlasech sice bývá uváděný jako nejedlý, ale je neškodný.






chřapáč žebernatý - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

kališník obecný (Helvella acetabulum):

Kališník obecný dorůstá do větších rozměrů a vyznačuje se víceméně ostrými hranami žeber. Chřapáč žebernatý má žebra zaoblená.






Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.